Izrādās, ka mocarella sieru var ļoti viegli pagatavot arī mājās pats. Galvenais, kas jums būs nepieciešams, ir himozīns (siera ferments).
Sastāvdaļas (četrām porcijām):
- 1,5 tējkarote citronskābes
- 120 ml auksta ūdens
- 1/4 tējkarotes himozīna fermenta
- 50 ml ūdens (kas nav hlorēts, ir destilēts)
- 4 l pilnpiena
Pagatavošana:
Ņemiet dziļu katliņu un tajā ielejiet pienu. Pievienojiet klāt citronskābi, rūpīgi pārmaisiet. Uzsildiet pienu līdz 32 grādu temperatūrai. Izslēdziet plīti. Klāt lieciet himozīnu, kas iepriekš izšķīdināts ūdenī. Maisiet visu apmēram 30 sekundes, tad uzlieciet vāciņu un paturiet vēl 10 – 15 minūtes.
Masai vajadzētu pārvērsties par mīkstu sieru. Ar naža palīdzību sagrieziet sieru apmēram 2,5 cm lielos kvadrātiņos. Pēc tam mazliet pārmaisiet un uzsildiet līdz 43 grādu temperatūrai.
Ielieciet dziļā bļodā caurduri. Ielieciet siera gabaliņus caurdurī un ļaujiet liekajam šķidrumam notecēt nost. Pēc tam ielejiet siera radīto šķidrumu atpakaļ katliņā. Uzsildiet šķidrumu līdz 85 grādu temperatūrai. Uzvelciet cimdus, paņemiet nelielu siera gabaliņu un ielieciet to karstajā šķidrumā aptuveni uz 5 – 10 sekundēm.
Kūstošo sieru izstaipiet un salipiniet atpakaļ, šo procesu atkārtojiet vairākas reizes. Atkal iemetiet atpakaļ karstajā šķidrumā uz 5 – 10 sekundēm, tad izņemiet ārā un atkal staipiet, salipiniet atpakaļ. Siers kļūs daudz elastīgāks. Līdzko siers būs kļuvis daudz gludāks, saritiniet bumbiņas vai arī izveidojiet no tā pīnītes.
Šajā etapā, pirms siera staipīšanas, varat tam kāt pievienot 1 tējkaroti sāls – tad, ja jūs vēlaties daudz sāļāku sieru.
Lietošana: pienam jābūt visparastākajam – tādam, kas mēdz arī saskābt. Ja gadījumā mocarellas pagatavošanai izmantosiet pasterizētu pienu, kas paredzēts ilgai uzglabāšanai, tad vārīšanas rezultāta olbaltumvielas un kalcijs reaģēs pavisam citādi, un siera vietā varat iegūt rikotu – siers, kas atgādina mājas sieru. Ja gadījumā galu galā siers ir mazliet par sausu, tas nozīmē, ka pārāk ilgi to staipījāt. Šādā gadījumā nesatraucieties, bet pamēģiniet vēlreiz – viss nāk ar pieredzi.
Labu apetīti!
Avots: vrutmilife.com